natuursteen

Eerste hulp bij natuursteen

Natuursteen is een natuurlijk materiaal. Wat soms kleine gebreken lijken, is niet meer dan normaal. Denk aan een haarscheur die wordt verward met een barst of patina waardoor de steen tijdelijk dof lijkt. Ontdek verder ook enkele plaatsingstips in onze blog ‘Eerste hulp bij natuursteen’.  

Het verschil tussen een barst en haarscheur

Veel natuursteengesteenten ontstaan met precies een barstje in de steen. Denk aan stollingsgesteenten zoals graniet of basalt. Ze ontstaan door het stollen van magma of lava. Tijdens het stollingsproces kunnen er kleine haarscheurtjes verschijnen.

 

Het grote verschil tussen een barst en een haarscheur is dat water in een haarscheur niet verder kan uitzetten waardoor de natuursteen ook niet verder kan barsten. Hoe herken je dat? Een haarscheur voel je meestal niet met je nagel. De haarscheurtjes zijn slechts tienden van een millimeter groot waardoor het dus niet gaat om een defecte natuursteen.

 

Haarscheurtjes zijn enkel zichtbaar bij vochtig weer. Barsten in natuursteen worden logischerwijs uitgesorteerd, maar dit is niet mogelijk met haarscheurtjes omdat je ze gewoonweg niet ziet.

 

 

Een breuk, wat nu?

Tijdens het inpakken, transporteren of plaatsen van natuursteen kunnen er stukjes tegel breken. Bij natuursteen wordt geaccepteerd dat er tot 10% breuk kan voorkomen. Gebroken tegels kunnen gebruikt worden in hoekjes waar zaagwerk nodig is. Denk er dus aan om een extra hoeveelheid te bestellen die de breuk kan opvangen. Bij tegels van 60 cm op 60 cm is dit minimaal 6% reserve en bij XL-tegels loopt dit zelfs op tot 15%.

 

Het is aangeraden om altijd enkele vloertegels reserve te houden. Als je later tegels moet uitbreken, kan je ze meteen vervangen. Bij een nabestelling heb je het risico op tint- of maatverschil.

Zaakvoerder Dave Dils beantwoord vragen van klanten in zijn tuintoonpark.

Uitstraling van natuursteen: patina

Heeft je natuursteen niet meteen de uitstraling die je voor ogen had? Panikeer niet meteen. ‘Patina’ is een natuurlijk verschijnsel bij natuursteen. Het geeft niet alleen het specifieke karakter aan de steen, het staat ook in voor de beschermende werking. In het begin zal je natuursteen soms iets doffer lijken of plekken vertonen omdat vocht door de steen trekt. Net zoals een goede wijn, heeft ook natuursteen even nodig om goed te rijpen.

 

Een gouden tip: reinig je natuursteen niet meteen met zeep, maar wacht geduldig af. Voor je het weet beschik je over de natuursteen van je dromen.

Meng je tegels voor de plaatsing

Kleurverschil is iets anders dan tintverschil. Natuursteen is een uniek product dat zijn authenticiteit dankt aan de natuurlijke schakeringen. Bij de plaatsing is het belangrijk om verschillende paletten natuursteen te mengen om tintverschil op de totale oppervlakte te vermijden.

 

Professionele vloerders zijn vaak op de hoogte, maar vooral voor doe-het-zelvers is het belangrijk om hiermee rekening te houden. Alle informatie staat steeds vermeld op de fiche ‘aandachtspunten natuursteen’ die wij je kunnen aanbieden via BNSA (Benelux Natural Stone Association) en ook bij elke digitale bestelling wordt meegestuurd.

 

Meer weetjes of informatie nodig over natuursteen? Kom gerust langs! Onze professionele medewerkers bieden je graag antwoord op al je vragen.

Realisaties
Klantencase
Koninckx - Keuken

Familie Koninckx koos omwille van de onderhoudsvriendelijkheid voor een natuurstenen vloer. Lees hier hun verhaal.

Koninckx - Keuken
Koninckx - Keuken
Klantencase
VD Gaer - Terras

Ontdek het vehraal van familie Van de Gaer die haar terras liet aanleggen in twee steensoorten.

VD Gaer - Terras
VD Gaer - Terras
Klantencase
CBC Zwembaden

Ontdek het verhaal van Staf Cumps, zaakvoerder van CBC Zwembaden.

CBC Zwembaden
CBC Zwembaden